Ostra papryczka chili przedłuża życie
Regularne spożywanie czerwonej papryczki
chili może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych przez „PLOS ONE”.
To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.
W 2015 r.
„British Medical Journal” opublikował wieloletnie obserwacje przeprowadzone
wśród Chińczyków. Wykazały one, że ci, którzy częściej sięgają po papryczki
cieszą się dłuższym życiem. Chińczycy jednak w ogóle lepiej się odżywiają, nie
było zatem pewności, czy jest to zasługa ostrej papryczki.
Takich
wątpliwości nie pozostawiają Mustafa Chopan i Benjamin Littenberg z University
of Vermont College of Medicine (USA). Badacze przeanalizowali dane ponad 16
tys. osób w wieku co najmniej 18 lat, które w latach 1988-1994 zostały włączone
do programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III.
Zgromadzone wówczas ich dane o stanie zdrowia były analizowane przez obydwu
badaczy.
Z tych analiz
wynika, że ci, którzy regularnie spożywają czerwone papryczki chili, o 13 proc.
są mniej narażeni na zgony z powodu wszystkich przyczyn. Autorzy badań
podejrzewają, że jest to zasługa znajdującej się w ostrych papryczkach
kapsaicyny nadającej im charakterystyczny piekący smak, a także właściwości
drażniące i rozgrzewające.
Wcześniejsza
badania wykazały, że substancja ta zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
oraz zawału serca i udaru mózgu. Inne wcześniej opublikowane obserwacje
sugerują, że papryczka chili zmniejsza ryzyko raka piersi oraz jelita grubego.
ZDROWIE PAP