Tłusty czwartek już za tydzień! Przepis na najlepsze pączki domowej roboty

Tłusty czwartek to ulubiony dzień w roku dla każdego łasucha. Tego dnia żadna dieta nas nie obowiązuje i wszyscy możemy zajadać się do woli pączkami oraz faworkami. Nic nie smakuje tak wybornie, jak świeżo upieczone, dopiero wystudzone pączki domowej roboty. Pączki w Polsce pieczone są najczęściej w tłusty czwartek. Wbrew pozorom, przepis na ten smakołyk nie jest skomplikowany i jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

zdjęcie: pixabay

Składniki: 

3 szklanki mąki (plus ok. 1/2 szklanki mąki do podsypywania)
1/3 szklanki cukru 
5 jajek 
50 g masła 
3/4 szklanki mleka 
30 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżka suszonyc) 
kilka kropel olejku waniliowego
2 łyżeczki cukru waniliowego 
olej rzepakowy do smażenia


Wstępne przygotowanie składników


Mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Powstały rozczyn lekko posypać dodatkową mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie masło roztopić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Te pierwsze utrzeć z cukrem, a drugie ubić. Mąkę przesiać.

Wyrabianie ciasta drożdżowego

Do przesianej mąki dodać utarte z cukrem żółtka, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopione masło. Następnie dalej wyrabiać, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić i uformować w wałek, który pokroić na 15-20 kawałków (w zależności od pożądanego rozmiaru pączków). Kawałki ciasta lekko rozwałkować (lub rozpłaszczyć w dłoniach), a na środek nałożyć łyżeczkę gęstej marmolady/konfitury/dżemu czy też np. nitelli lub masła orzechowego. Uformować pączki i odstawić w ciepłym miejscu by podrosły.

Smażenie

W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz (jeśli wrzucony kawałek surowego ciasta skwierczy i szybko wypływa na powierzchnię, tłuszcz ma dobrą temperaturę). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

przepis z książki Ciasta słodkie i wytrawne Hanny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego