Żurek Wielkanocny na maślance bez zakwasu



Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce. Bez zakwasu, ale za to na dodającej wyjątkowego smaku maślance i z nieodłączną garścią aromatycznego majeranku. Łagodny, z delikatną i przyjemną nutką chrzanową, spodoba się każdemu miłośnikowi wielkanocnym przysmaków! Jeśli chcecie, aby żurek na maślance był bardziej pożywny, podajcie go z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami. 






zdjęcie:zakochanewzupach

Żurek na maślance:

  • 0,75 l maślanki
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • 1 pętko kiełbasy
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • łyżka majeranku
  • łyżka listków świeżego majeranku do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.
  2. Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
  3. Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.
  4. W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.
  5. Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.
  6. Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.
zakochanewzupach.pl