Żurek Wielkanocny na maślance bez zakwasu
Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce. Bez zakwasu, ale za to na dodającej wyjątkowego smaku maślance i z nieodłączną garścią aromatycznego majeranku. Łagodny, z delikatną i przyjemną nutką chrzanową, spodoba się każdemu miłośnikowi wielkanocnym przysmaków! Jeśli chcecie, aby żurek na maślance był bardziej pożywny, podajcie go z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
zdjęcie:zakochanewzupach
Żurek na maślance:
- 0,75 l maślanki
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 1 pętko kiełbasy
- 15 dag wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól morska i pieprz czarny do smaku
- łyżka majeranku
- łyżka listków świeżego majeranku do dekoracji
Przygotowanie:
- Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.
- Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.
- W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.
- Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.
- Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.
zakochanewzupach.pl