Przepis na sałatka z zielonych pomidorów



To wspaniały czas, aby przygotować kilka słoików sałatki z zielonych pomidorów. Przygotuj doskonałe, pikantne pomidory i zachwyć nimi swoich bliskich.



Do przygotowania potrzebujemy:

• 3 główki czosnku;

• 2500 gr. zielonych pomidorów

• 3 duże łyżki soli

• 110 ml octu

• 1 ostra papryka

• 3 duże łyżki cukru

Przygotowanie:


Papryczkę pokroić w cienkie paski, obrany czosnek posiekać, pomidory kroimy na małe plasterki. Dodajemy cukier, sól i ocet, wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na kilka godzin.  Tak przygotowane wkładamy do słoików.


W duży garnek wykładamy bawełnianą ściereczką, układamy w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy 20 - 25 minut.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go! Oceń przepis aby doradzić innym!