Witaminy, minerały i wartości odżywcze w truskawkach

Truskawki cieszą się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat, który doskonale pasuje do deserów, owocowych i wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające. Dlaczego warto jeść te owoce? Jak przygotować domową maseczkę z truskawek? Czy każdy może je jeść? Dowiedz się więcej o aromatycznych truskawkach!


zdjęcie ilustracyjne: pixabay


Pojawiające się na początku czerwca truskawki zwiastują nadejście lata. Cieszą nas, nie tylko ze względu na swój orzeźwiający zapach, kuszący wygląd czy słodki smak, ale także dlatego, że ich spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę.
Co kryją w sobie te owoce? 100 g truskawek  i ich wartości odżywcze: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.

Prozdrowotne właściwości truskawek

Choć wydaje się to nieprawdopodobne, truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminę PP, która m.in. utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego. 



W truskawkach znajdziemy również bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.


Zawarty w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.


Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny -  enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.


Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.




Truskawki wspomogą także walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.


Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik: fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.


Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.

Zastosowanie truskawek ze względu na ich właściwości i wartości odżywcze

Napary z liści truskawek stosowane były w medycynie ludowej już od dawna i służyły leczeniu takich schorzeń, jak: niedokrwistość, kamica żółciowa, szkorbut czy anemia. Współcześnie nauka potwierdziła skuteczność tego specyfiku.
Zewnętrznie stosuje się owoce rozgniecione, a także truskawkowy sok w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów. Herbatka z liści i kwiatów truskawki wskazana jest przy przeziębieniach.

Kto powinien unikać jedzenia truskawek?

Truskawek powinny unikać tylko osoby uczulone na nie, ale to zdarza się to stosunkowo rzadko. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki, a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości.

Maseczka z truskawek, czyli jak wykorzystać owoc w pielęgnacji?


Wyciągi z truskawek zawarte w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Stanowią komponent środków kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.


Bardzo dobrym wyborem będzie domowa maseczka z truskawek! Ze względu na dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry.


Wykorzystywane są do produkcji preparatów do opalania się, jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Piękny aromat truskawek kojarzony z początkiem lata nierzadko stanowi kompozycję zapachową wielu kosmetyków.


W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się również olej otrzymany z orzeszków truskawki Fragaria ananassa. Produkt ten jest cennym źródłem anty-oksydantów i gamma-tokoferolu, kwasu linolowego, alfa-linolenowego i kwasu oleinowego. Miejscowa aplikacja oleju z truskawek uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych skóry. Olej z orzeszków truskawki stosowany jest w pielęgnacji skóry suchej uszkodzonej i dojrzałej.

Przepisy urodowe wykorzystujące właściwości truskawek

Składniki:
Liście truskawek                        15,0
Woda                                        100,0
Surowiec zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min, a następnie przecedzamy. Stosujemy przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii. Naparem można także płukać gardło kilka razy dziennie.


Maseczka z truskawek o działaniu przeciwzmarszczkowym

Składniki:

Dojrzałe truskawki                         100,0
Olej sojowy                                   15,0
Truskawki należy rozgnieć na papkę i połączyć z olejem. Nałożyć na twarz na ok. 20 minut, a następnie zmyć letnią, przegotowaną wodą.


Maseczka z truskawek - rozświetlająca

Składniki:

Dojrzałe truskawki                         100,0
Jogurt naturalny                               15,0
Sok z cytryny                                      2,5
Wszystkie składniki należy rozdrobnić i wymieszać razem, a następnie nanieść na twarz. Po ok. 10 minutach umyć twarz chłodną wodą.

Peeling z nasion truskawek

Wymieszaj 4 średniej wielkości truskawki z 3/4 szklanki brązowego cukru oraz 1/4 szklanki oleju migdałowego. Tak przygotowany kosmetyk wmasuj okrężnymi ruchami w całe ciało, a następnie spłucz.

Podsumowanie wszystkich właściwości truskawek


Najcenniejsze wartości odżywcze i witaminy w truskawkach to: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, błonnik i węglowodany.


Truskawki pozwalają utrzymać w prawidłowej kondycji układ pokarmowy oraz florę bakteryjną jelita.

Owoce te są skutecznym środkiem oczyszczającym organizm.

Zawierają fitocydy o właściwościach bakteriobójczych.

Owoce i liści truskawki stosuje się z powodzeniem przy przeziębieniach, niedokrwistości, anemii, kamicy nerkowej, pomagają także przy leczeniu ran i wrzodów.

 W kosmetyce stosuje się truskawki przy produkcji specyfików o działaniu przeciwzmarszczkowym, przeciwbakteryjnym oraz do pielęgnacji skóry zniszczonej.

więcej ciekawych artykułów >>>>

źródło: doz