Najlepszy spalacz tłuszczu – top 10 dietetycznych wyborów - Głos Wojewódzki
Najnowsze Wiadomości
latest

reklama

piątek, 8 czerwca 2018

Najlepszy spalacz tłuszczu – top 10 dietetycznych wyborów

Sezon plażowy zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie czujesz się komfortowo w bikini? Żeby zrzucić zbędne kilogramy, niezbędna jest regularna aktywność fizyczna i zmiana nawyków żywieniowych. A jakie produkty są najlepszymi spalaczami tłuszczu? Podpowiadamy, które warto włączyć do diety, aby proces odchudzania był jeszcze bardziej efektywny.

zdjęcie ilustracyjne: pixabay


1.    Najlepszy spalacz tłuszczu – kwasy tłuszczowe omega-3


Kwasy tłuszczowe omega-3 mają kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Chronią układ sercowo-naczyniowy, podnoszą zawartość dobrego cholesterolu HDL we krwi, obniżając ilość złego cholesterolu LDL, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i depresji

Ich źródłem w diecie są przede wszystkimi ryby morskie: tuńczyk, łosoś, szprotki, makrele, dorsz (tran z wątroby), śledź, owoce morza i kawior. Znajdziesz je również w oleju i siemieniu lnianym, oleju rzepakowym i sojowym oraz w orzechach. Kwasy omega-3 nie odkładają się w tkance tłuszczowej i mają wpływ na działanie leptyny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości.



W diecie odchudzającej największy nacisk kładzie się na ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, smalec, masło, mleko i jego przetwory.
Jedzenie musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, nie rezygnuj więc z tłuszczu całkowicie, ale zamień go na ten zdrowy, pochodzący z ryb i olejów roślinnych.

2.    Najlepszy spalacz tłuszczu – witamina D

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – reguluje wchłanianie wapnia, jest prekursorem wielu ważnych hormonów, jej niedobór może być przyczyną depresji. Poza tym witamina D wspomaga właściwe działanie insuliny, która jest odpowiedzialna za prawidłową gospodarkę węglowodanową w organizmie. Dodatkowo witamina D ma wpływ na działanie leptyny – hormonu sytości.

3.    Najlepszy spalacz tłuszczu – kofeina

Kofeina jest alkaloidem zawartym w ziarnach kawy i kakaowca. Znajdziemy ją także w herbacie (teina), yerba-mate (mataina) i guaranie (guaranina). Kofeina jest stymulantem, działającym na ośrodkowy układ nerwowy. Ma właściwości pobudzające, ułatwia koncentrację, a także niweluje uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego, które może towarzyszyć osobom na restrykcyjnych dietach odchudzających. Ponadto, jeden z metabolitów kofeiny, paraksantyna, zwiększa lipozę, czyli rozkład trójglicerydów, co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Dla większości ludzi spożywanie kofeiny jest bezpieczne (w ilości ok. 4 filiżanek kawy dziennie). Należy uważać, jeśli masz nadwrażliwość na kofeinę, a w przypadku ciąży ograniczyć jej spożywanie do 200-300 mg w ciągu dnia.

4.    Najlepszy spalacz tłuszczu – zielona herbata 

Zielona herbata od dawna polecana jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Katechiny w niej zawarte hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia, równocześnie pobudzając organizm do ich spalania. Zielona herbata pozytywnie wpływa na procesy trawienia i ma działanie relaksujące. 

Dzięki dużej zawartości kofeiny (odpowiednio zaparzona zielona herbata może mieć jej więcej niż kawa!), dodatkowo pobudza spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Zawarte w niej polifenole działają antyoksydacyjne – hamują rozwój wolnych rodników, które stymulują wzrost tkanki tłuszczowej. Polifenole mają także pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową - zwiększają zawartość dobrego cholesterolu we krwi, co chroni nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi1

5.    Najlepszy spalacz tłuszczu – cykoria

Składniki zawarte w cykorii, które są odpowiedzialne za jej gorzki smak, usprawniają trawienie i pobudzają wątrobę do wydzielania żółci. Żółć bierze aktywny udział w rozkładzie i trawieniu tłuszczów, jest niezbędna dla utrzymania prawidłowej gospodarki lipidowej organizmu. Poza tym cykoria pozytywnie wpływa na nerki, które biorą udział w regulacji ciśnienia krwi, jest bogata w witaminę A i ma bardzo mało kalorii – w 100 g zaledwie 23 kcal!

6.    Najlepszy spalacz tłuszczu – owoc gorzkiej pomarańczy i cytrusy

Gorzka pomarańcza, dzięki zawartości synefryny, przyspiesza metabolizm i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Synferyna działa na współczulny układ nerwowy, głównie wpływając na receptor andrenergiczny β3, który jest odpowiedzialny za wzrost lipolizy i termogenezy. Poza tym, synferyna może przyspieszać pracę serca i ciśnienie krwi, nie jest więc wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem.

 Ponadto, owoce cytrusowe zawierają kwas hydroksycytrynowy (HCA), który reguluje uczucie głodu i sytości. Kwas ten obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Cytrusy są wspaniałym źródłem cennych witamin i antyoksydantów, a przy okazji mają niewiele kalorii.

7.    Najlepszy spalacz tłuszczu – kapsaicyna  

Kapsaicyna jest alkaloidem, składnikiem papryczki chilli. Stanowi od 0,1% do 1% jej składu i odpowiada za jej ostrość. Wpływa  na białka błonowe wrażliwe na działanie temperatury, dlatego często przy jedzeniu ostrych potraw czujemy pieczenie w ustach i robi nam się gorąco.

Kapsaicyna jest związkiem nierozpuszczalnym w wodzie, aby ją zneutralizować najlepiej sięgnąć po tłuste mleko, odrobinę alkoholu lub olej.
Ma właściwości rozgrzewające, przyspiesza metabolizm i proces spalania tkanki tłuszczowej. Rozszerza naczynia krwionośne, ma więc pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, jednak osoby cierpiące na choroby sercowo-naczyniowe powinny przyjmować ją ostrożnie i dokładnie obserwować reakcje organizmu. 

Przeciwwskazaniem do przyjmowania preparatów z kapsaicyną mogą być też schorzenia jelitowe (np. zespół jelita wrażliwego, choroba Crohna), a także stany pooperacyjne czy inne choroby wymagające stosowania diety lekkostrawnej. Kapsaicyna ma także działanie antybakteryjne i przeciwbólowe oraz hamuje rozwój niektórych nowotworów, np. raka prostaty czy jelita grubego2,3.  

8.    Najlepszy spalacz tłuszczu – ananas

Ten pyszny, egzotyczny owoc może być prawdziwym sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowym tłuszczykiem. Zawarta w ananasie bromelaina jest enzymem proteolitycznym,  odpowiedzialnym za trawienie białek i przyspieszającym metabolizm. Ma także właściwości oczyszczające i przeciwzapalne.

 Zawarty w ananasie błonnik także wspomaga odchudzanie – wspomaga działanie układu pokarmowego, a pęcznięjąc w jelitach na długo pozostawia uczucie sytości. Ananasa możesz zjeść w formie pikantnej salsy z dodatkiem papryczki chilli (kapsaicyna), będzie pysznie i zdrowo.
Wybieraj zawsze świeże owoce, te z puszki w zalewie są dodatkowo posłodzone, więc dużo bardziej kaloryczne.

9.    Najlepszy spalacz tłuszczu – jabłka

Surowe jabłka mogą okazać się dla ciebie najlepszym spalaczem tłuszczu! Przede wszystkim są bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego (zwłaszcza jabłka ze skórką), którego rola w odchudzaniu jest nie do przecenienia – błonnik reguluje procesy trawienia, ułatwia wypróżnianie, powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt.

 Źródłem błonnika są także suszone śliwki, otręby, produkty z pełnego ziarna, świeże warzywa, owoce i orzechy.
Zawarte w jabłkach kwasy – jabłkowy i winowy – regulują wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomagają metabolizm tłuszczów i białek.

10.    Najlepszy spalacz tłuszczu – hibiskus i zioła

Częstym problemem towarzyszącym nadwadze jest zatrzymywanie wody w organizmie. Hibiskus, pokrzywa, ostrokrzew paragwajski i mniszek lekarski uczestniczą w procesach wydalania wody z organizmu i ubocznych procesów przemiany materii. 

Korzeń pietruszki wspomaga prawidłową pracę nerek, a korzeń mniszka dodatkowo wspiera procesy trawienia i korzystnie wpływa na wątrobę oraz drogi żółciowe. Przy stosowaniu diety odchudzającej warto wspomóc się naparami z tych ziół.

źródło: doz.pl

« PREV
NEXT »