Jajka z larwami w E.Leclerc w Lublinie (NAGRANIE W ARTYKULE)

Palety z jajkami, a zamiast jajek robaki. Taki widok 12 maja ujrzeli klienci jednego ze sklepów w Lublinie. 


zdjęcie: Facebook/ WeronikaK.

Jedna z klientek sklepu była tak przerażana tym co zobaczyła, że wzięła sprawę w swoje ręce i nagrała ten przerażający widok, poinformowała obsługę sklepu i zgłosiła do sanepidu. 

 Całą sprawę opisała na swoim profilu Facebookowym.
Robactwo w jajkach, smród na całą alejkę A pracownicy jak gdyby nigdy nic...
Przechodząc obok słychać szmer robali pod folią. Fetor niesamowity.
 

Zostało zgłoszone do obsługi sklepu, przez kolejną godzinę naszych zakupów nikt nie zajrzał pomiędzy pozostałe palety z jajami, tylko jedno opakowanie zostało zabrane.
Zgłoszono do SANEPIDU
.”



 O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy kierownictwo sklepu E.Leclerc.  Taką odpowiedź otrzymaliśmy od Pani Magdaleny Stopy, Dyrektor E.Leclerc w Lublinie

Szanowni Państwo,
W reakcji na zamieszczoną informację dotyczącą larw znajdujących się w wytłoczkach
z jajami, informujemy, że takie zdarzenie faktycznie miało miejsce. Jest nam bardzo przykro, tym bardziej, że nigdy nie było takiej sytuacji w naszym hipermarkecie w Lublinie przy ul. Zana.
Pragniemy wyjaśnić, że podjęto szeroko zakrojone, odpowiedzialne działania celem wyjaśnienia, jak doszło do opisanego przypadku i wszczęto procedury przeciwdziałania takim sytuacjom.

Stwierdziliśmy obecność larw muchy plujki, która prawdopodobnie na etapie transportu zniosła jaja. Produkt, który znajdowały się w hali sprzedaży nie był przeterminowany i nie zauważono rozwijających się w nim larw. Zaraz po zgłoszeniu przez klientkę sprawy towar został wycofany ze sprzedaży
i przekazany do utylizacji. Miejsce w którym się znajdował zanieczyszczony towar zostało dokładnie umyte, tak, że spełnia wszelkie kryteria sanitarno - epidemiologiczne, co potwierdza protokół z kontroli sanitarnej (SANEPID) przeprowadzonej w dniu dzisiejszym.
Opisana sytuacja jest dla nas wszystkich niezwykle przykra. Chcemy zapewnić, że proces kontroli jakości wszystkich produktów na każdym etapie przechowywania jest na najwyższym poziomie, od 2007 wprowadziliśmy system HACCP regulujący procedury jakościowe produktów spożywczych. Opisany incydent skłonił nas do jeszcze intensywniejszej kontroli jakości produktów począwszy od przyjęcia towaru, przechowywania w chłodni aż do ich sprzedaży.


Jeszcze raz podkreślamy, że dokonaliśmy natychmiastowego wycofania całej zakupionej partii
z jednoczesnym powiadomieniem dostawcy o wyżej wymienionym problemie. Zapewniamy, że dokonamy wszelkich starań, żeby taka sytuacja więcej nie miała miejsca.

Magdalena Stopa
Dyrektor E.Leclerc w Lublinie

Ul. Tomasza Zana 19