Nie każdy czosnek jest zdrowy. Podpowiemy Ci, jak uniknąć chińskiego, toksycznego produktu

Dzięki panującym opiniom i nauce, która wychwala cudowne właściwości zdrowotne czosnku, nie dziwi, że roślina ta stała się podstawą naszej kuchni.

zdjęcie ilustracyjne: pixabay

Jednak większość ludzi nie wie, że 80% czosnku, który sprzedawany jest na całym świecie, pochodzi z Chin.
Nawet ekologiczne odmiany często są eksportowane z Chin, gdzie certyfikacja ekologiczna nie ma żadnej dobrej podstawy prawnej. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że czosnek, który masz w kuchni pochodzi właśnie z tego azjatyckiego kraju, był bielony i spryskiwany pestycydami.

Oto jak uniknąć kupowania chińskiego czosnku i co zrobić, aby uchronić się przed konsekwencjami jego spożywania.

Czosnek pochodzący z Chin jest opryskiwany chemikaliami tak, aby nie kwitł, gdy znajduje się na półkach sklepowych. Dodatkowo, jest też bielony chlorem, aby ukryć ciemne plamki, które są naturalne. Dla producentów jednak bielszy czosnek oznacza większą szansę na sprzedaż.

Osoby spożywające produkty zanieczyszczone chlorem narażone są na ryzyko rozwoju raka. To jednak nie wszystko. Czosnek chiński, zgodnie z prawem musi być opryskiwany pestycydami zawierającymi bromek metylu, który zwalcza szkodniki i chwasty.

W dużych stężeniach chemikalia te mogą bardzo źle wpływać na centralny układ nerwowy i oddechowy. W niektórych przypadkach zatrucia bromkiem metylu prowadzą nawet do śmierci. 

Zbyt długie przechowywanie chińskiego czosnku może pozbawić go wartości odżywczych. Allicyna, czyli główny związek znajdujący się w czosnku, słabnie z czasem. Można pomyśleć, że dodając chiński czosnek do gotowania robisz coś dobrego dla swojego zdrowia. Tak naprawdę jednak, Twoje ciało otrzymuje znikome ilości allicyny.

Jak sprawdzić czy czosnek był bielony?

Waga: zwykły, polski czosnek jest o wiele cięższy niż ten z Chin. Dzieje się tak, bo Chińczycy zmniejszają wagę swojego produktu poprzez usunięcie z niego większości wody i obniżają w ten sposób koszty transportu. Jeżeli czosnek jest zbyt lekki, niezbyt twardy, a także mniej bulwiasty, istnieje prawdopodobieństwo, że pochodzi z Chin.
Smak: polski czosnek ma o wiele silniejszy i bogatszy smak niż czosnek chiński.
Korzenie: czosnek chiński zawsze jest bardzo dobrze wyczyszczony z korzeni, pozostawiając czyste miejsce u podstawy.
Miejsce zakupu: jeśli kupujesz czosnek od lokalnych rolników, podejmujesz najlepszą możliwą decyzję. W ten sposób gwarantujesz sobie, że spożywasz zdrowy produkt bez chemikaliów.