Każdego dnia pij wodę z kurkumą. Mało kto wie, o jej niesamowitych właściwościach



Kurkuma znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwrakowych. Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy to silny przeciwutleniacz, który ma wiele korzyści zdrowotnych.

zdjęcie: pixabay

Jest to doskonały dodatek do potraw, ale jeszcze lepszym rozwiązaniem jest przemycenie kurkumy do swojej diety dodanej do czystej wody z cytryną i miodem. Taka mieszanka wspomoże pracę organizmu.


Składniki

  • ½ łyżki kurkumy
  • ½ cytryny
  • Łyżka miodu
  • Ciepła woda

Sposób przygotowania

Wyciśnij sok z cytryny do szklanki i zalej ciepłą wodą. Następnie wymieszaj z kurkumą i miodem, a później wypij.



Jakie korzyści płyną z takiej kuracji?

1. Cukrzyca pod kontrolą

Kurkuma reguluje odporność na insulinę i zapobiega cukrzycy typu 2. Ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem zanim będziemy z niej korzystać, gdyż w połączeniu z niektórymi lekami może powodować działania niepożądane, jak hipoglikemia.

2. Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Jak już było wspomniane, kurkumina ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które zapobiegają chronicznym stanom zapalnym.

3. Łagodzi zapalenia stawów

Właściwości antyoksydacyjne kurkumy pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki. To z kolei prowadzi do złagodzenia zapalenia stawów i bólów.

4. Zapobiega chorobom serca

Wielu uczonych twierdzi, że kurkuma zapobiega gromadzeniu się płytek miażdżycowych w tętnicach, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. 121 pacjentów, którzy potrzebowali bajpasów tętnicy wieńcowej zostało poddane badaniom. Wykazały one, że można zmniejszyć ryzyko zawału o 65%, przyjmując 4 gramy kurkumy dziennie.

5. Zapobiega rakowi

Kurkuma może zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, a ryzyko rozwoju raka zmniejsza się, gdy regularnie ją spożywamy.