Ciasto greckie - Głos Wojewódzki
Najnowsze Wiadomości
latest

reklama

loading...

piątek, 26 stycznia 2018

Ciasto greckie

Przepis na niesamowite ciasto czekoladowe z duża ilością jabłek i orzechów włoskich tzw. placek amerykański. Ciasto wyglądem przypomina czarny salceson, stąd taka sympatyczna nazwa.
Bardzo podobne ciasto można też spotkać pod nazwą ciasto greckie a nawet ciasto wiewiórka. Do wiewiórki jednak dodaje się jeszcze suszone owoce - głównie rodzynki i żurawinę. Z ciekawych nazw słyszałam jeszcze: ciasto śmieciuch, ciasto dla leniwych z jabłkami, szybki placek śmietnik.

Ciasto salceson

Ciasto salceson jest niesamowicie wilgotne, nafaszerowane wręcz pysznymi jabłkami i orzechami włoskimi. Uwaga - ciasto mocno uzależniające. Znam to z autopsji.

To ciasto kojarzy mi się jeszcze z równie pysznym ciastem kakaowym z gruszkami, które również gorąco polecam!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: blacha 20/30 cm
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 spore jabłka - antonówka najlepsza
  • pełna szklanka orzechów włoskich bez skorupek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.  

Forma na ciasto: u mnie wymiar 20-30 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. O środka wysmaruj ją olejem. 

Do sporej miski wbij jajka. Dodaj cukier i miksuj całość chwilę. Połowę szklanki wypełnij jogurtem naturalnym. Do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami. Dodaj również mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao i cynamon. Całość miksuj dwie minuty.  

Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokrój w kostkę nie mniejszą niż 1 x 1 cm. Wyłuszczone orzechy przebierz z kawałków skorupek (zawsze się jakieś trafią) i skrusz na mniejsze kawałki np. lekko ubijając je w moździerzu. Jabłka i orzechy wmieszaj w ciasto. Nie przestrasz się, gdy wyda Ci się, że jabłek wyszło bardzo dużo.. ciasto pięknie się uda. 

Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 50 minut do "suchego patyczka", na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto z pieca. 
ciasto-salceson-1
źrodło/aniagotuje.pl

« PREV
NEXT »

Popularne

loading...